Idealna forma do babki gotowanejz firmy PROMERA. Foremka pozwala na szybkie i niezwykle łatwe przygotowanie efektownego wypieku o idealnym kształcie. Forma wykonana jest z ocynkowanej stali, posiada pokrywę zamykaną na dwa klipsy. Odpowiednio wyprofilowane dno oraz tuleja w środku nadają idealny kształt każdej gotowanej babce. Garnuszek pozwala na równomierny wzrost babki, przy zachowaniu odpowiedniej struktury i wilgotności. Forma jest odporna na wysokie temperatury i bezpieczna w kontakcie z żywnością. Przeznaczona do gotowania w kąpieli wodnej. Jej materiał nie wpływa na smak, zapach oraz kolor babki.
Babka to niekwestionowana królowa wielkanocnych wypieków, która tradycyjnie występuje w kilku wersjach. Obok piaskowej czy drożdżowej, w wielu rodzinach bardzo popularna jest babka gotowana w kąpieli wodnej, którą uwielbiamy za smak, delikatną konsystencję oraz prostotę przygotowania.
Babka gotowana to ciasto, które zachwyci Cię niezwykłym smakiem oraz wspaniałym wyglądem.
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę przy Wielkanocnym stole wspaniałym smakiem pulchnej i wilgotnej babki - to musisz tego spróbować !
Kupując formę na naszej stronie internetowej AGDBydgoszcz- otrzymasz dodatkowo super sprawdzony przepis.
Przepis na babkę gotowaną - duża
składniki :
1 kostka do pieczenia "KASIA"
6 jaj (osobno żółtka i białka) - białka ubić
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 olejek cytrynowy
1 kwasek cytrynowy
przygotowanie :
Dokładnie umyć formę płynem do naczyń, natrzeć kostką do pieczenia i obsypać kaszką manną - szczególnie w okolicy dna, aby babka się nie przykleiła.
W misce utrzeć margarynę, żółtka i szklankę cukru. Po utarciu dodać szklankę mąki wrocławskiej, szklankę mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 1/2 olejku cytrynowego i szczyptę kwasku cytrynowego.
Wszystko utrzeć mikserem na najniższych obrotach, a następnie dodać ubite wcześniej białko i wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, zamknąć i zanurzyć we wrzącej wodzie do 3/4 wysokości foremki. Z góry obciążyć, aby forma podczas gotowania stała stabilnie. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Po ugotowaniu ciasto należy wyłożyć z formy aby odparowało. Po wystygnięciu ciasto polać dowolną polewą.