Patelnia z nieprzywierającą powłoką ułatwią Ci życie w kuchni, niezależnie od tego, czy jesteś profesjonalistką, czy początkującą osobą w kuchni. Patelnie te zazwyczaj są lżejsze niż stal nierdzewna i żeliwo, można ich używać z mniejszą ilością oleju i ogólnie są łatwiejsze do czyszczenia. Świetnie nadają się do gotowania jajek i innych delikatnych potraw, które mają skłonność do przywierania takich jak naleśniki i smażona ryba. Można używać ich do szybkich sauté (smażenia jedzenia w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu), ponieważ generalnie szybko nagrzewają się i są łatwe w obsłudze.
Istnieją dwa główne rodzaje naczyń z powłoką nieprzywierającą: tradycyjne i ceramiczne. Choć korpus każdej z nich może być wykonany z dowolnego powszechnie stosowanego materiału do naczyń kuchennych, takich jak aluminium lub stal nierdzewna, ich powłoka sprawia, że nie przywierają. Tradycyjne naczynia kuchenne z nieprzywierającą powłoką są często wykonane z PTFE, znanego jako teflon, podczas gdy ceramiczne naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą mogą być wykonane z powłoki ceramicznej lub silarganu. Tradycyjna powłoka nieprzywierająca jest często bardziej nieprzywierająca niż jej ceramiczny odpowiednik i zwykle jest nieco trwalsza. Niektórzy jednak wolą ceramikę, ponieważ zwykle nie jest ona wytwarzana z użyciem tych samych chemikaliów, co tradycyjne naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą.
Ulubione patelnie z powłoką nieprzywierającą to te, które mogą zrobić wszystko, od gotowania jajka bez oleju po smażenie steku, a jednocześnie są łatwe do czyszczenia.
W naszej ofercie znajdziesz wiele marek patelni. Wśród wszystkich marek polecamy: