DESKI DO KROJENIA
Data dodania: 01-06-2023
Bardzo wygodna w użyciu deska do krojenia warzyw, owoców, pieczywa czy też mięsa. Wytrzymała, a do tego miękka i giętka, dzięki czemu w łatwy sposób możesz zsunąć pokrojone jedzenie. Wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Otwór w rogu deski umożliwia zawieszenie. Produkt można wkładać do zmywarki.
BERRETTI - Deska z nożami do serów
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
DESKI DO KROJENIA
Dobra deska do krojenia to niezbędny element każdej kuchni. Drewniane, plastikowe, silikonowe, ceramiczne, szklane, bambusowe - wybór produktów na rynku może przyprawić o ból głowy. Jak w takim razie wybrać dobrą deskę do krojenia? Lepiej nie zostawiać sobie decyzji o wyborze deski do krojenia na ostatnią chwilę. Gdy znajdziesz się już w sklepie w alejce z akcesoriami kuchennymi, z pewnością poczujesz się zagubiony. Przez co, zamiast skupić się na ważnych aspektach, zwrócisz uwagę tylko na cenę. Taki rozwój spraw w późniejszym czasie doprowadzi Cię do wielu nerwów. Mierna jakość przedmiotu może spowodować, że gotowanie przestanie być przyjemne. Oto krótki przewodnik po deskach, dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.
• DESKI DREWNIANE •
Zdecydowanie najpopularniejsze na rynku. Są tanie i łatwo dostępne — w dużych supermarketach znajdziemy kilkanaście różnych rodzajów, w różnych rozmiarach. Ceny zaczynają się od kilkunastu złotych. Wielkim plusem drewnianych desek jest to, że nie tępią noży. Deski drewniane przede wszystkim nie są higieniczne — nie powinniśmy kroić na nich mięsa czy ryb. Szybko chłoną wodę oraz zapachy. Dużą wadą jest brak możliwości umycia jej w zmywarce.
• DESKI PLASTIKOWE •
Deski plastikowe nie należą do najpiękniejszych, ale nie ma lepszej opcji do krojenia surowego mięsa czy ryb. Plastikową deskę można łatwo umyć, a co najważniejsze — włożyć do zmywarki i zapomnieć o resztkach jedzenia. Wadą desek plastikowych jest to, że szybko się niszczą. Wystarczy kilka razy przejechać nożem, a na powierzchni pojawią się mało estetyczne rysy.
• CZYSZCZENIE DESKI DO KROJENIA •
Co zrobić z nową deską do krojenia kiedy zostanie ona mocno zabrudzona? Jest to problem przykładowo po krojeniu buraków, które są mocno farbującą żywnością lub też po obróbce mięsa, gdzie konieczna jest dezynfekcja deski. Warto wiedzieć, jak myć deskę do krojenia. Jeśli deska wymaga odkażenia to można zastosować sparzenie jej wrzącą wodą, oprócz tego z powodzeniem może ona zostać umyta wodą z płynem do mycia naczyń. Jednak w zależności od rodzaju zabrudzeń można wyczyścić i odkazić deskę także używając sody oczyszczonej, octu lub cytryny i soli.
BERRETTI - Deska obrotowa
Idealna do pizzy, serów, wędlin, sushi i przekąsek. Bardzo wygodna w użyciu i wytrzymała. Deska wykonana z wysokiej jakości drewna bambusowego. Drewno bambusowe jest cenione na całym świecie za swoje właściwości antybakteryjne i walory estetyczne.
PLAST TEAM - Deska plastikowa
Bardzo wygodna w użyciu deska do krojenia warzyw, owoców, pieczywa czy też mięsa. Wytrzymała, a do tego miękka i giętka, dzięki czemu w łatwy sposób możesz zsunąć pokrojone jedzenie. Wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Otwór w rogu deski umożliwia zawieszenie. Produkt można wkładać do zmywarki.
KINGHOFF - Deska bambusowa
Solidnie wykonana, gruba deska kuchenna z naturalnego drewna bambusowego. Trwała i łatwa do mycia - tylko mycie ręczne. Nie chłonie zapachów oraz nie tępi noży.
BERRETTI - Deska z nożami do serów
Praktyczna deska bambusowa z nożami do serwowania serów. Idealne rozwiązanie na serwowanie ulubionych serów w trakcie spotkań w gronie przyjaciół czy rodziny. W dnie deski znajduje się szuflada z zestawem 4 noży. Odporna na wilgoć i odkształcenia. Wykonana z twardego i wytrzymałego drewna bambusowego. Łatwa w utrzymaniu czystości, nie pochłania zapachów.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog