Blachy do pieczenia sprawdzą się zarówno do przygotowywania warzyw oraz mięs, jak i ciast i ciasteczek. Dostępne są one wielu kształtach i wielkościach. Jeśli chodzi o tworzywo, z jakiego naczynia do pieczenia są wykonywane, to najczęściej używane są blachy ze stali nierdzewnej. Konsumenci doceniają ich wysoką jakość i odporność na uszkodzenia. Dobra blacha powinna być fakturowana. Taka powierzchnia bowiem sprawia, że wypieki łatwo odchodzą od dna i boków. Podobny efekt zapewnia także forma do pieczenia ze stali węglowej, która jest powlekana nieprzywierającą warstwą non-stick. Jest ona gwarantem pysznych wypieków bez ryzyka przywarcia ich do ścianek naczynia. Na początku dobrze jest odpowiedzieć sobie na kilka pytań: jak często pieczesz, jakie ciasta wybierasz najczęściej i jakie wymagania ma spełniać Twoja forma do pieczenia. Warto także pamiętać, że nie istnieje forma idealna do zadań specjalnych - jeśli pieczenie to Twoja pasja, z pewnością wykorzystujesz blaszki o różnych kształtach i rozmiarach. Wybierając blachę do pieczenia poza samym materiałem warto wziąć pod uwagę inne cechy produktu. Praktyczną opcją są blachy z wyjmowanym dnem. Dzięki tej opcji zdecydowanie łatwiej można pokroić ciasto bez obaw, że porysujemy powierzchnię blachy ostrzem noża. Ciekawą propozycją są też blachy z przykrywką. Dzięki niej ciasto nie wysuszy się i będzie wygodniejsze w przenoszeniu bądź przewożeniu.
Blacha prostokątna marki SNB - czarna - 34,5 x 24,5 cm. Posiada karbowane dno zapobiegające przywieraniu ciasta. Jest trwała i wytrzymała, nie odkształca się. Mocna blacha pokryta powłoka ''non-stick'' zapobiega przywieraniu ciasta. Solidna klamra jest prosta w obsłudze i świetnie podtrzymuje ciasto. Odpinany bok ułatwia wyjmowanie ciasta bez obaw o jego uszkodzenie. Jest łatwa w utrzymaniu czystości. Forma przystosowana jest do działania w temperaturze do 230°C. Forma świetnie sprawdzi się do pieczenia różnych ciast, biszkoptów, tortów i miękkich brownie. Aby nie uszkodzić powłoki nieprzywierającej, zalecamy mycie ręczne.
Tortownica z wyjmowanym dnem marki SNB - srebrna - Ø 30 cm. Okrągłe tortownice są produktem renomowanej marki SNB. Są trwałe i wytrzymałe, nie odkształcają się. Fakturowane dno zapobiega przywieraniu ciasta. Są łatwe w utrzymaniu czystości. Odpinane boki ułatwiają prace. Klamra, którą zapinamy boki jest prosta w obsłudze i higieniczna. Okrągłe blachy świetnie sprawdzą się do różnych babek, tortów i miękkich brownie.
Blacha do pieczenia marki SNB - czarna - 39 x 11 cm - idealnie nadaje się do wypiekania ciast i innych potraw. Blacha jest trwała, wytrzymała i posłuży przez wiele lat. Forma do pieczenia została wykonana z wysokiej jakości stali i pokryta nieprzywieralną warstwą ochronną NON-STICK. Blacha odporna jest na odkształcenia i łatwa w utrzymaniu w czystości. Uniwersalna blacha sprawdzi się zarówno do słodkich wypieków jak i zapiekanek czy mięs.
Fakturowana blacha firmy KOKO - jest idealna do pieczenia ciast, ponieważ gotowe wypieki łatwo odchodzą od dna i boków. Tradycyjna blacha od KOKO to produkt znany i lubiany od lat! Warto stawiać na dobre polskie produkty! Produkt przeznaczony jest do stosowania w piekarnikach gazowych i elektrycznych. Blachy do pieczenia nie wolno używać w mikrofalówce, ani myć w zmywarce do naczyń. Forma do ciasta została wykonana z wytrzymałej stali jednak warto zadbać o nią. Przedłużymy jej żywotność pamiętając o tym, by przed użyciem umyć ją, wysuszyć i natłuścić.